Food Security Stocks and Emergency Reserves from a European Union CAP Perspective

  • Alexandros Sarris Национальный и Каподистрианский университет Афин, 1, Sofokleous str. (4th floor), 10559 Athens

Аннотация

Продолжающаяся нестабильность на мировом продовольственном рынке ставит много вопросов о негативном влиянии на экономику как в целом, так и в ЕС. Несмотря на то что существует много мер, предназначенных для борьбы с рыночной волатильностью, только те из них, которые связаны с физическими запасами, способны изменить рыночные основы. В статье дана оценка результатов этих мер и рассмотрено значение экономики накопления, определены различные пути, при помощи которых физические запасы могут быть задействованы для управления рыночной нестабильностью. Рассматриваются правление, информационная и торговая помощь и потенциальная роль ЕС в рамках общей сельскохозяйственной политики (САР ) и ВТО, которые могут способствовать глобальным продовольственным запасам. Библиогр. 21 назв. Ил. 5.

Ключевые слова:

общая сельскохозяйственная политика ЕС, продовольственный рынок, продовольственная безопасность, международная торговая система

Скачивания

Данные скачивания пока недоступны.

Биография автора

Alexandros Sarris, Национальный и Каподистрианский университет Афин, 1, Sofokleous str. (4th floor), 10559 Athens

профессор экономики

Литература

Литература на русском языке


References in Latin Alphabet

Abbott, P. C., Hurt, C., Tyner, W. E. (2008). What’s driving food prices? Issue Report. Farm Foundation. URL: http://www.farmfoundation.org/ (accessed: 02.07.2014).

Balcombe, K. (2010). “The nature and determinants of volatility in agricultural prices: An empirical study from 1962–2008”. Commodity Market Review 2009–2010, FAO.

Commodity Price Dashboard — August 2010 edition [Electronic resource]. URL: http://ec.europa.eu/agriculture/markets-and-prices/price-monitoring/dashboard/food08_2010_en.pdf (accessed: 07.07.2014).

European Commission. Directorate-General for Agriculture and Rural Development. Directorate L. Economic analysis, perspectives and evaluations L.5. Agricultural trade policy analysis. 16/07/2009.

Historical Price Volatility [Electronic resource]. URL: http://ec.europa.eu/agriculture/analysis/tradepol/commodityprices/volatility_en.pdf (accessed: 14.07.2014).

European Commission (2008a). CAP Health Check – Impact Assessment Note No. 8, Brussels, DG Agriculture and Rural Development.

European Commission (2008b). Update on recent price developments in EU 27 agriculture and food retail,CM D(2008). Brussels, DG Agriculture and Rural Development.

FAO Food Outlook November 2010 [Electronic resource]. URL: http://www.fao.org/docrep/013/al969e/al969e00.pdf (accessed: 07.07.2014).

Gilbert, C. L. (2010). “How to understand high food prices”. Journal of Agricultural Economics (forthcoming).

Gilbert, C. L., and Morgan, C. W. (2010). “Food price volatility”, Philos. Trans Royal Society London Biol. Sci. 2010 September 27; 365(1554): pp. 3023–3034. URL:

Headey, D. and Fan, S. (2008). Anatomy of a Crisis: The Causes and Consequences of Surging Food Prices, Agricultural Economics, (39) supplement, pp. 375–391.

Konadreas, P., B. Huddleston, and V. Ramangkura (1978). Food Security: An Insurance Approach, Research Report 4. Washington, DC: International Food Policy Research Institute.

Matthews, A. (2010). “Perspectives on addressing market instability and income risk for farmers”. Рaper presented at a joint AES and SFER Conference on ‘The Common Agricultural Policy Post 2013’. Edinburgh, March.

Mitchell, D. (2008). A Note on Rising Food Prices. Policy Research. Working Paper No. 4682. The World Bank. Washington, DC.

Prakash, A. (2011). “Why volatility matters”, in A. Prakash (editor). Safeguarding food security in volatile global markets. FAO. Rome.

Sarris, A. (2009). “Hedging cereal import risks and institutions to assure import supplies”. FAO Commodity and Trade Policy Research Working Paper No. 30. Trade and Markets Division, Rome.

Sarris, A. (2011). “Options for Developing Countries to Deal with Global Food Commodity Market Volatility”. URL: http://siteresources.worldbank.org/EXTABCDE/Resources/7455676–1292528456380/7626791-1303141641402/7878676-1306270833789/Parallel-Session-5-Alexander_Sarris.pdf (accessed: 14.07.2014).

Sarris, A. (2013). “Food commodity price volatility and food insecurity”. Bio-based and Applied Economics 2(3): 213–236.

von Braun, J., Akhter, A., Asenso-Okyere, K., Fan, S., Gulati, A., Hoddinott, J., Pandya-Lorch, R., Rosegrant, M. W., Ruel, M., Torero, M., van Rheenen, T., von Grebmer, K., (2008). High Food Prices: The What, Who, and How of Proposed Policy Actions. IFPRI Policy Brief. International Food Policy Research Institute (IFPRI), Washington, DC. URL: www.ifpri. org/PUBS/ib/foodprices.asp (accessed: 14.07.2014).

von Braun, J., Lin, J., and Torero, M. (2009) “Eliminating Drastic Food Price Spikes — a three pronged approach for reserves”. IFPRI note for discussion.

von Braun J. and M. Torero (2009), “International Physical and Virtual Food Reserves to Protect the poor and prevent market failure”. IFPRI Policy Brief. No 10, February.

Wright, B. (2009). “International grain reserves and other instruments to address volatility in grain markets”, Working Paper presented at the World Grain Forum 2009, St. Petersburg, Russian Federation, 6–7 June, published by FAO.


Translation of references in Russian into English

Опубликован
2015-03-30
Как цитировать
Sarris, A. (2015). Food Security Stocks and Emergency Reserves from a European Union CAP Perspective. Вестник Санкт-Петербургского университета. Экономика, (1), 037 - 068. извлечено от https://economicsjournal.spbu.ru/article/view/1485
Выпуск
Раздел
Мировая экономика